10 maart 2016: Avond in de Fransche School Culemborg

zon

zon

Een bijzondere avond die in samenwerking met de Roos van Culemborg over een maand, op 10 maart 2016, in De Fransche School in Culemborg wordt gehouden. Op die dag herdenken we Gerard Rasch en zijn werk. De Poolse poëzie, de Bijbelvertaling, prachtige muziek en herinneringen aan Gerard staan op het programma. In de bijlage is het hele programma te vinden.

Wij hopen je te zien op 10 maart! Je aanwezigheid wordt ten zeerste op prijs gesteld. Laat weten of je kunt komen via deze link: bit.ly/10maart2016

Meer informatie:

DE ROOS VAN CULEMBORG

www.deroosvanculemborg.nl

UITNODIGING

 

10 maart 2016: herdenkingsavond vertaler Gerard Rasch in Culemborg

 

GERARD RASCH: VERTALER

Donderdag 10 maart organiseert de Roos van Culemborg een kleine manifestatie rond het werk van vertaler Gerard Rasch. Op die datum overleed hij in 2004. Nog steeds wordt de kwaliteit van zijn vertaalwerk van vooral Poolse poëzie als ongeëvenaard beschouwd. Kees Fens schreef daarover: ‘Voor het vertaalwerk van Gerard Rasch kan men alleen maar de grootste bewondering hebben.’

De Roos van Culemborg (‘ziet overal poëzie in’) heeft nu samen met familie, bekenden en vakgenoten een ‘memorial’ gepland op 10 maart 2016 in het theater ‘De Fransche School’ te Culemborg, de plaats waar hij gewoond heeft en gestorven is.

Het afwisselende programma zal vooral gaan over het vertaalwerk. Medewerking verlenen mevrouw Aai Prins, gerenommeerd vertaalster en leerling van Gerard Rasch, dr. Jaap van Dorp, die met hem samenwerkte bij de vertaling van het poëtische bijbelboek Job en Kees Mercks (slavist), jarenlang met Rasch verbonden in het werk voor redacties van tijdschriften en vertalingen. Dochter Miriam Rasch geeft een korte levensschets. Zij verzorgde, na de dood van haar vader, een verzamelbundel met nagelaten vertalingen van gedichten uit het Pools.

Daarnaast zijn door Rasch vertaalde gedichten van Wisława Szymborska speciaal voor deze avond door de componist/bassist Edward Mebius getoonzet. Op de 10e maart worden ze voor het eerst uitgevoerd door Annette de Rozario (sopraan, Groot Omroepkoor), Niek de Vente (piano, o.a. Asko-Schönberg ensemble) en Edwin Blankenstijn (viool, o.a. Mondriaan-kwartet). Verder klinkt pianomuziek van Chopin, de lievelingscomponist van Rasch, op de vleugel van de Fransche School. De cultureel attaché van Polen, mevr. Natalia Zweekhorst, zal de avond openen. We hopen velen van u op 10 maart te ontmoeten.

Miriam Rasch (namens de familie)
Rieks Hoogenkamp (namens de Roos van Culemborg)

Gegevens: Donderdag 10 maart, 20.00 uur. De toegang is vrij. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Aanmelden via: bit.ly/10maart2016
De Fransche School is een intiem theater aan de Havendijk 1, 4101 AA Culemborg. Parkeermogelijkheden: nabijgelegen De Lange Meent of Palumbus.